Tady Byla Britt - Marie

Mou první recenzí je román z pera Fredrikova!

Pouštím se do své první úvahy, komentáře, či jestli chcete tak recenze. Tak mi prosím držte palce :-)

Dočetla jsem jednu ze svých knih, z kategorie "právě čtu". Tím je již třetí román, který byl u nás vydán (nakladatelstvím Host) - od F. Backmana.

zdroj

Kniha Tady byla Britt – Marie, je mou třetí knihou v pořadí, kterou jsem od autora četla. Zřejmě se neubráním srovnání jeho děl. Tudíž hned na začátek uvedu, že toto třetí vyprávění bylo pro mě o něco slabší než předcházející příběhy. 
Autorovu stylu psaní, jsem velice brzy přišla na chuť, líbí se mi jeho sloh. Popisování jak děje, tak věcí kolem. Občas se neubránil opakování nějakých frází nebo toho, co již bylo v jiné knížce, ale mne to rozhodně od čtení neodlákalo, spíš na opak. Má to takové své kouzlo a propojení, přestože každá kniha je dějově úplně jiná, ale mají stejný základ – Fredrikovu fantazii! :-)


O knize: Tato kniha je příběhem o Britt-Marii, o té, která nikdy nikoho nekritizuje, jistě že ne? :-) Co by si také lidé pomysleli? :-) Na tyto dvě fráze a samozřejmě také na fotbal v knize narážíme nejčastěji. Ono, totiž nejde, abyste fotbal spolu s touto knihou nemilovali. A přestože fotbal není můj šálek kávy, musím přiznat, že jsem si hlavní hrdinku oblíbila. Čím více jsem otáčela stránky a tím více Britt poznávala, jsem si uvědomila, jak mě chytla za srdce a rozhodně jen tak nepustí. Ostatně stejně tak, jako u obou dvou Backmanových knih.
 
Britt po letech odejde od svého manžela. Celý svůj dosavadní život byla ženou v domácnosti. Tou, která čeká, až Kent dorazí domů z jednání s Německem. Celý svůj život se věnovala v podstatě jen úklidu, vaření a chodu domácnosti. A teď hledá práci. Něco v čem by mohla být prospěšná.
A tak se spolu s Britt-Marií ocitáme ve vesnici Borg, po které ani pes neštěkne. Vše je buď zrušené nebo na prodej, a zdá se, že kdo mohl, tak z Borgu utekl do města. Není tomu úplně tak. Je tu pizzerie/obchod/pošta v jednom s tou Osobou. Je tu dům dětí a mládeže, ve kterém dostane Britt práci - uklízí ho, před tím, než bude zrušen, jako vše ostatní v Borgu. A pak, jsou tu ty děti, které hrají ten sport, při kterém se kope do toho kulatého. Ano ty děti milují fotbal! Je to skoro to jediné, pro co dýchají. Jenže v Borgu bylo zrušené i fotbalové hřiště a tak kopou na parkovišti před domem dětí a mládeže.
Sama Britt-Marie neví, jak se to stane, ale ačkoliv o fotbalu nic neví, stane se trenérkou Borgského týmu. A tím to všechno „začne“…! 
Myslím, že jsem již prozradila až dost! 

Ta kniha je fantastická, podání tématu fotbal mě tolik nelákalo, ale ona to Britt-Marie přebije - svojí... ehm, povahou! :-)

Pokud Vás zajímá, zda Britt-Marie zůstane v Borgu, a zda i ona začne dýchat pro fotbal, pak si přečtěte toto Fredrikovo dílo.

A pokud mohu radit, nezůstávejte pouze u něho. Pokud máte rádi nevšední příběhy, s lehkou „pohádkovou“ přitažlivostí, tak kniha „Babička pozdravuje a omlouvá se“, je pro Vás ta pravá… A on i Ove – má hodně co do sebe, ale o těch třeba někdy příště…

Název: Tady byla Britt - Marie
Autor:  Fredrik Backman
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Host
počet stran: 368


Anotace:
Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté.
Nejlepší věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. Britt-Marie je třiašedesátiletá žena, které bylo řečeno, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. Po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl. Borg zasáhla finanční krize, po níž tam zůstaly jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerie, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne.
Ale když fotbalová přípravka v Borgu potřebuje trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoli, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu tu práci nechce, nezajímají. 
Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by je Britt-Marie měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžičky, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že soda vyčistí skoro všechno.


O autorovi: Fredrik Backman (nar. 1981)
- je švédský sloupkař, blogger a spisovatel. Pochází ze Stockholmu -vyrostl v Helsingborgu. Pravidelně píše sloupky do švédských novin (pro Helsingborgs Dagblad a Moore Magazine) a na svůj blog.
 Jeho prvního románu Muž jménem Ove (2012; česky Host 2014) se jen ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisku a práva byla prodána do více než třiceti zemí. Po úspěšné prvotině autorovi vyšly další tři knihy: Saker min son behöver veta om världen (Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě, 2012 – dosud nevyšla v češtině), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013; česky Host 2015) a nejnovější román Tady byla Britt-Marie (2014; česky Host 2016). Je ženatý s Nedou Shafti Backmanovou.
Jeho debut - kniha "Muž jménem Ove" byla zfilmovaná a ve Švédsku měla premiéru 25. prosince 2015. U nás v ČR se očekává premiéra tohoto snímku letos 10. listopadu.

Hodnocení: 3/5

P.S. Na Konec: Mám už i předělanou zásuvku… Vidličky – Nože – Lžíce, přesně v tomhle pořadí, prostě jen tak, pro ten pocit, že i Tady byla Britt-Marie... :-)


Krásný večer a příjemné čtení vám všem přeje

Vaše Mermaidka


Publikováno dne: sobota 8. října/2016 v 18:00

Komentáře

  1. Pekna recenze :-) Od tohoto autora jsem jeste nic necetla, ale mam v planu jeho knihu Muz jmenem Ove :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) a dobrá volba s Ovem, doufám že se bude líbit. Je to velkej mrzout ten Ove, ale dobrák :-)

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí