Tři přání

Zdravím své čtenáře u recenze světového bestselleru nynější australské spisovatelky


Tento článek je pro tento rok posledním zhodnocením dočtené knihy. Tuto knihu jsem tady již mnohokrát zmiňovala, neboť jsem se na ní hodně těšila. 
Byla to již v pořadí čtvrtá kniha od autorky. Která mi skoro pokaždé sedla a příběh jejích knih jsem hltala slovo po slově. U nás bylo vydáno nakladatelstvím "Ikar" pět autorčiných knih, a tou, kterou jsem zatím nečetla, je "Na co Alice zapomněla". 
Dnešní článek je o říjnové novince Tři přání.



O knize: Kniha je o třech sestrách - a ještě ke všemu o trojčatech. Dvě jsou jednovaječná - Cat a Lyn a ta třetí - Gemma, je ze svého vlastního vajíčka. Jak sama říká. Příběh začíná jejich narozeninovou oslavou a hádkou, o které mluví celé Sydney. A my se vracíme v knize o několik měsíců zpět a sledujeme příběh tří sester. Příběh se prolíná s dějem "před pár měsíci až po teď" a s dějem "z minulosti", který nám odkrývá bývalé vztahy nebo i jejich společné dětství. 
Dej si pozor, co si přeješ, mohlo by se ti to vyplnit...
Zhodnocení: Anotace i knížka (obálka) vypadaly lákavě. Autorka, jejíž styl psaní mi dosud seděl. A vždy mě vtáhla do děje mezi hlavní hrdinky. 
Avšak není všechno zlato, co se třpytí.
Musím, ačkoliv nerada, přiznat že tato  kniha mě docela zklamala. Ztrácela jsem se v ději a v orientaci postav, přestože jich není mnoho. Příběh na mě působil rozvláčně a možná zbytečně zdlouhavě. Sestry na mě působily hodně hekticky, ale zřejmě zrovna o to spisovatelce šlo. Ale mě to bohužel tentokrát vůbec nesedlo. Nedokázala jsem se vžít ani do jedné. Otáčela jsem stránky a měla jsem pocit, že nevím co bylo na těch předešlých, což se mi nestává. Tentokrát se mi s příběhem nijak nemísily mé pocity, žádné emoce. Nemohu ani přijít na to, co bylo na příběhu krásné nebo špatné. Možná je to obdobím, kdy jsem knihu četla. Nebo se mi prostě a jednoduše tentokrát Liane netrefila do "mého šálku kávy". 
Rozhodně, ale nemám v úmyslu na autorce zanevřít! Ba naopak, zkusím se jednou ke knize Tři přání vrátit v nějakém méně stresovém a chaotickém období. A uvidíme..


Název: Tři přání
Autor: Liane Moriarty
Originál: Three Wishes

Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 368


Anotace: Říká se „do třetice všeho dobrého a zlého“ a pro Kettlovy sestry to platí trojnásob – jsou totiž trojčata. Rozumná Lyn se pokouší ustát roli vzorné matky, starostlivé manželky a úspěšné podnikatelky, aniž by přitom přišla o rozum. Její zdánlivě méně úspěšná sestra Cat, pracující v oddělení marketingu, se snaží nepřijít o vysněné dítě a o manžela, jakého jí každá závidí, a „chudák“ Gemma ani nemá co ztratit, střídá příležitostné práce, bydlení i muže. Ale je tomu opravdu tak, jak se na pohled zdá? Co když je ve skutečnosti všechno trochu, anebo možná dokonce úplně jinak?

O autorce: Liane Moriarty (nar. 1966)
- australská spisovatelka žijící v Sydney, jejíž sestra Jaclyn se zabývá stejným povoláním.
Po dokončení studií pracovala v nakladatelství v oddělení reklamy a marketingu. Poté chvíli pracovala jako reklamní textař na volné noze, než si založila vlastní firmu. Získala inženýrský titul na univerzitě v Sydney a začala se věnovat literatuře. Ač se beletrii ve volném čase věnovala už od mládí, první kniha (shodou okolností právě Tři přání) jí vyšla až v roce 2005. Zatím nejúspěšnějším titulem je Manželovo tajemství z roku 2013, který ji proslavil po celém světě. Je autorkou několika románů a série knih pro děti, které vydala pod pseudonymem Nicol Berry, jimž se paradoxně většího úspěchu dostalo ve světě než doma v Austrálii. 
A takhle spolu čteme - Myšelínek ..

Hodnocení: 2/5

Na konec: Ráda bych zmínila, že jde jen a jen o můj pocit z knihy. Nerada bych vám ho vnutila, to opravdu ne! Budu ráda, když si knížku přečtete a napíšete mi, jaký pocit jste z ní měli vy. Nebo jste již o sestrách Lyn, Cat a Gemmě četli a líbila se? Ráda si přečtu i vaše zhodnocení.
Budu ráda za vaše komentáře.
Přeji hezký zbytek večera


Vaše Mermaidka
(+ Myšelínek)



Publikováno dne: úterý 27.prosince/2016 v 21:10

Komentáře

  1. Je mi líto, že se nelíbila tak, jak sis představovala. Ale napodruhé se snad zalíbí :) Od autorky jsem zatím nic nečetla, ale na tuhle jsem se chystala. Neměla bych teda raději začít jinou její knihou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivet, také mě to zamrzelo, ale třeba ji ještě někdy zkusím.
      Klidně začni touto :) Jak jsem se dočetla a píšu i v odstavci o autorce, Tři přání je její prvotina, přestože u nás vyšla jako pátá v pořadí, tak o to víc se mohla svými dalšími knihami zdokonalovat, a proto se mi možná líbily daleko více... :-)
      Hezký večer přeji M.

      Vymazat
  2. Na tuto knihu jsem už četla více negativních recenzí...takže na tom asi něco bude. Ale třeba se bude líbit v jiném období a rozpoložení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Tak pokud je to tak, jak píšeš, tak možná za můj pohled na knihu, zase až tak období a rozpoložení nemohlo :-)
      Třeba je to i důvod, proč vyšla až jako pátá v pořadí, že se jako prvotina neujala ani ve světě. A další díla od Liane jsou prostě lepší...
      Trochu mě to nahlodalo k tomu, se ke knize nevracet, ale ještě si to nechám rozležet v hlavě ..
      Dobrou noc.

      Vymazat
  3. Tři přání jsem chtěla pořídit kamarádce pod stromeček, ale když jsem si na knihu našla několik recenzí, tak málo z nich bylo víc kladných než záporných. Koukám, že Tebe kniha také moc neoslnila a dáváš jí průměr. :)
    Možná si jí i zvědavosti, proč má takové odezvy přečtu, ale viděla bych to spíš na léto někde u vody a hezky v klidu. Jak říkáš, může pak kniha klidně působit úplně jinak.
    Zdraví Anita :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je to spíš tak trochu vánoční kniha - neboť děj se odehrává právě v období vánoc. Ale to neznamená, že v létě někde u vody by se nemohla líbit. :-)

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí