Hostitel - Fantastické Fantasy

Zdravím všechny knihomoly!


Začátkem ledna jsem se pustila do jedné ze svých e-knih. Jelikož jsem dostala k Vánocům kabelku, do které se mi skoro žádná knížka nevejde - čtečka byla ideálním řešením. Ze seznamu knih, které v ní mám jsem si nakonec vybrala knihu, která na mě čeká už opravdu dlouho! A do třetice všeho dobrého - kniha se i hodila do jednoho z témat čtenářské výzvy na Databázi knih.

Po sléze nejen ve čtečce, ale i na iPadu se na 15 dní stala mojí kamarádkou Melanie = Poutnice v knize - Hostitel od Stephenie Meyerové.

zdroj

Říká vám něco autorčino jméno? To by zřejmě mělo, je autorkou světoznámé Twilight ságy. Kterou jsem samozřejmě v době vydání četla a jsem milovnice Belly i Edwarda! Pro mě byly všechny čtyři díly dokonalost! (No možná až na Zatmění, ta patří mezi mé nejméně oblíbené :-D). Ale Hostitele jsem v té době nečetla. Odkládala jsem ho. Ani film jsem neviděla. 
A nyní mám tuhle sci-fi knihu za sebou s mnoha dojmy.

O knize: Děj se odehrává v budoucnu, v době kdy planetu Zemi osídlil neviditelný nepřítel - Duše, které parazitují v těle člověka. Lidé, kterým tato "epidemie" dojde se snaží uprchnout. Existují jednotlivci či možná i skupinky lidí, kteří přežívají a schovávají se před svým zánikem. Ale co když Duše začne lidský svět milovat? Co když oni - ti lidé, nejsou nakonec tak špatní a zlí, jak je vetřelci vykreslili? A mají vůbec tito lidé šanci na záchranu?


Zhodnocení: Při čtení se to ve mě ze začátku pralo. Děj mi přišel zvláštní, nevýrazný, nijaký. Přitom mám fantasy docela ráda. Pár stránek jsem měla chuť knihu odložit, ale pořád jsem si říkala, že se mi přece hodí do té čtenářské výzvy. Nevím, kdy přesně přišel ten zlom, kdy jsem začala příběh hltat a prožívat, a rozhodně se mi nechtělo knihu zaklapnout.
Byla jsem užaslá nad dějovou linií, a nad příběhem, který Stephenie vytvořila. Sžívala jsem se s Poutnicí a obdivovala jsem Melanii, že se nevzdává. S naprostým "wow" jsem byla ráda, že jsem po knize sáhla, místo dalšího odkládání.
Příběh se četl plynně, líbily se mi zajímavé názvy kapitol, které odpovídaly momentálnímu ději a situaci. Vykreslení postav a hlavně (pro příběh důležitých) emocí bylo propracované a působivé. A když se zpětně ohlédnu, on vlastně ani ten začátek nebyl až tak mdlý. Vlastně šlo o takový úvod do děje, který mě osobně nesedl, ale jak jsem již zmínila, nakonec mě příběh vtáhl a nepustil.
Stále nechápu, jak je možné, že někteří lidé mají takovýto smysl pro fantazii. Skvěle vymyšlené téma, skoro až morbidně reálné (myslím, někdy jednou pro dny budoucí, třeba rok 2222 :-D). Ačkoliv co my víme, kdo nám tahá za nitky a myšlenky? :)

Já osobně jsem byla nakonec naprosto nadšená a spokojená ze čtecího zážitku. Ke konci jsem chvíli seděla s otevřenou pusou - nevěřícně, že je čas otevřít jiný příběh. 
Nenacházím nic, co bych vytkla.

Název: Hostitel
Originál: The Host
Rok vydání v ČR: 2009
Nakladatel: Tatran
Počet stran: 616

Anotace: Melanie Stryderová se odmítá vzdát. Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva. Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících "divokých" lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. "Poutnice" - její vetřelecká "duše" - která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří. Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopak zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže - Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují. 

O autorceStephenie Meyerové (nar. 1973)
- americká spisovatelka, narozená v Hartfordu (Connecticut). 
Po vystudování střední školy absolvovala Brigham Young University, kde získala titul Bakaláře svobodných umění. Zpočátku pracovala jako recepční v realitní kanceláři. Psát začala již jako matka třech malých synů. Úspěšnou spisovatelkou se stala po vydání série Stmívání (Twilight). Inspiraci k první stejnojmenné knize Stmívání čerpala ze snu, kde se dívka zamilovala do upíra, který toužil po její krvi. Román Stmívání se stal 5. nejprodávanější knihou pro mládež do jednoho měsíce po vydání. Získal ocenění Nejlepší kniha roku od časopisu Publishers Weekly. Úspěšná série Stmívání je překládaná i prodávaná ve více než 26 zemích, a knihy byly také úspěšně zfilmovány. Pro dospělé čtenáře napsala sci-fi knihu s názvem The Host (Hostitel).


Hodnocení: 4,5 z 5

Na konec: Vím, že je i film a chystám se na něj!


Znáte a četli jste tuto knihu nebo jste viděli film? A jak se vám líbí moje recenze? Těším se na vaše komentáře.

Mějte se krásně,
Vaše Mermaidka


Publikováno dne: středa 25.ledna/2017 v 19:45

Komentáře

  1. Autorku samozřejmě znám. Twilight ságu jsem v době, kdy vycházela, také četla (ale neviděla ani jeden film). Nedávno jsem si řekla, že bych to mohla zkusit znovu, jestli na ni budu mít stejný názor jako tenkrát nebo ne :D Ale Hostitel mě minul. Samozřejmě že o knize vím, ale nikdy mě nenapadlo, že bych si ji mohla přečíst (a jak mě kamarádka ukecávala :D). No, možná se po ní časem podívám... A o filmu jsem nevěděla, takže díky za doplnění obzoru :D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za reakci. Určitě doporučuji si Hostitele přečíst. Už jen ten námět mě hodně oslovil a nedal spát (v dobrém slova smyslu).. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hostile jsem četla před několika lety, dostala jsem ho náhodou pod stromeček a strašně se mi líbil. Teprve pak přišla ta slavná vlna Meyerová a všichni to četli jako novinku. :) Film jsem už taky viděla, ale ten mě moc neoslovil, ale tak to u mě většinou bývá, když si nejdřív přečtu knížku a pak se jdu koukat. :) Třeba na něho budeš mít jiný názor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se našel někdo, kdo četl a taky se líbil.

      Vymazat
  4. Důležita otázka!
    Je to napsané stejně jako Stmívání? Ja jsem trochu vice nepříznivec teto cetby :D
    Ale autorce bych šanci chtěla dat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V jakém smyslu "stejně jako Stmívání" myslíš?
      Mě přišlo, že je to napsané daleko lépe. Celkově na mě Hostitel působil lépe než celé Stmívání. Ale je to od doby, co jsem četla Stmívání pár let...ehm, osm. Takže nevím, jak dobře je moje paměť objektivní.

      Vymazat
  5. Výborná recenze :) Hostitel je moje srdcovka :) Četla jsem ho už před lety a už několikrát se k němu vrátila :) Dporoučiji i film. A to jsem nejdříve knihu nechtěla číst, podle anotace mě nelákala...No ještě nikdy jsem se nespletla více, vyklubal se z ní úžasný příběh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Ti recenze líbí a za pochvalu:-)
      Film jsem právě shlédla! A nerada to říkám, ale kdybych ho viděla někdy dříve, tak bych po knize vůbec nesáhla - nezaujal :-( Jsem z něho zklamaná, o to víc jsem z knihy byla nadšená. Přišlo mi, že ve filmu, na to že trvá skoro 2h - jde všechno zbytečně moc hrrr...

      Vymazat
  6. Moc hezká recenze. Když jsem v patnácti četla Stmívání, byla jsem vším naprosto fascinovaná a teď už mi to připadá spíše jako komedie, ale chci dát Stephenie ještě jednu šanci... Film jsem viděla před rokem a mě se líbil, knížka tedy musí být opravdu dobrá. :) Hostitele si právě kvůli filmu chci přečíst a také se mi to hodí do výzvy. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, těší mě, že se recenze líbí. Mě Hostitel přišel kvalitněji napsán než celá sága Stmívání. A fascinující je též. Možná tím, že mě kniha tak nadchla mi přišel film o hodně slabší.

      Vymazat
  7. Pěkná recenze! :) Hostitele jsem četla a musím říct, že se mi opravdu líbil :) Teď už to bude několik let nazpět, ale některé části si pamatuji doteď :)

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkná recenze :-) Knížku už mám doma pár let a stále jsem ji ještě neotevřela. Trochu mě odrazuje, že je to taková bichle...Filmu se dodnes zdárně vyhýbám, protože to bych na knihu nesáhla už nikdy. Četla jsem, že je to o hodně kvalitnější než Stmívání, přitom Stmívání je fajn :D Teda já viděla prvně filmy a až pak jsem četla knihy, jednička se mi teda líbila nejvíc. Pak trojka myslím. Na netu jsem si našla i Půlnoční slunce, které Stephanie nikdy nedopsala, protože to nějaký debil vyvěsil na net. To bylo z pohledu Edwarda. Škoda no. Edwarda totiž miluji :D:D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě bylo jediné štěstí, že jsem ji četla v e-booku, jinak by mě bichle taky odradila. Jaká to je bichle jsem viděla, když jsem ji posléze kupovala kamarádce. :-)
      Já myslím, že když se do ní pustíš, ani ti to nepřijde, že je to taková bichle, já jí měla přečtenou za 15 dní a to je u takové "tlusté" knihy na mě odvaz :-D
      Také se ke mně ta část z pohledu Edwarda dostala... a škoda, že to nebylo nikdy dopsáno a vydáno, i když si myslím, že by taková kniha už nebyla "ono".
      Každopádně Hostitel je úplně jiný odvar a rozhodně skvělý. Třeba se k němu dostaneš a budu si moci přečíst zase já tvojí recenzi :-)

      Vymazat

  9. Teb začátek mě taky chvíli trápil a pak se to neskutečně rozjelo. :-) A Stmivani jsem take milovala a stale miluju :-D Ale pozor, na te ctecce mas vyfoceny celkem spoiler, teda je to Meyerova, vsichni ten happy end cekame, ale ja si celou dobu myslela, ze to s Potnici nedopadne :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí