Upoutávka No.4

Moje tipy No.4


V tomto dnešním mrazivém odpoledni vám přináším opět pár knižních tipů, které mne zaujaly, a o které se s vámi chci podělit. 

Převážně se bude jednat o novinky nebo knihy, které jsou na knižních pultech docela krátce. 
Na všechny tyto knihy jsem narazila v katalogu Knižního klubu, který mi do rukou půjčila kolegyně v práci. 

  • SIROTEK Č.8

V první řadě bych ráda představila knihu, kterou momentálně čtu. Zaujala mne anotací i obálkou. A nedávno jsem si ji pořídila jako e-knihu, jelikož mi přišel e-mail od nejmenovaného obchodu o slevové nabídce, kterou jsem ráda využila. No řekněte sami - nepřijde vám příběh zajímavý, stejně jako mě?


Anotace: Roku 1919 byla tehdy čtyřletá Rachel Rabinowitzová umístěna do židovského sirotčince pro nejmenší děti, v němž doktorka Solomonová prováděla experimenty na jeho chovancích. Doktorka Solomonová podrobila Rachel experimentální léčbě ozařováním rentgenovými paprsky. Díky ní si lékařka vysloužila odbornou reputaci, ale současně vystavila riziku zdraví holčičky. Nyní, v roce 1954, je Rachel zdravotní sestrou v domově pro židovské seniory, kam přichází již zestárlá doktorka Solomonová a stává se její pacientkou. Rachel si uvědomuje, jakou moc má nad nyní nemohoucí lékařkou, a podrobuje ji vlastnímu nebezpečnému experimentu. A dříve než skončí jedna noční služba, bude Rachel postavena před volbu mezi odpuštěním a pomstou...


Autor: Kim van Alkemade
Originál: Orphan Number 8
Nakladatel: Baronet
Počet stran: 394
Překlad: Mikulka Lumír
Rok vydání v ČR: 2016


  • ČAS ZAPOMNĚNÍ
Čím mě zaujala? Tak nějak klasicky anotací a obálkou. V otázce, o které kniha pojednává se zatím ztrácím. Prozatím nemám jasně vyhraněný názor, zda-li na reinkarnaci věřím nebo ne. Ale příběh mi přijde hodně zajímavý a tajemný a jsem zvědavá jak je podaný. A k tomu nepřehlédnutelná obálka. Takže není proč váhat.

Anotace: Strhující a dojemný román o naději, že je možné přemoci smrt, ztrátu a zapomnění. Noah je chytrý čtyřletý chlapec, ale přesto je z něj jeho maminka Janie zoufalá. Její syn tvrdí, že jeho matkou je někdo jiný, na svůj věk má nepochopitelně rozsáhlé znalosti a nevysvětlitelný strach z vody. Po řádce specialistů, kteří si s Noahem nevědí rady, se Janie nakonec rozhodne navštívit dr. Andersona, odborníka na reinkarnaci a život před životem. Doktor Anderson dokončuje na toto téma knihu a v Noahovi vidí poslední důležitý kousek skládačky. Pátrání je zavede až před dveře ženy, jejíž syn se už sedm let pohřešuje…


Autor: Sharon Guskinová
Originál: The Forgetting Time
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 352
Překlad: Zítko Radovan
Rok vydání v ČR: 2016



  • ČERNOOKÉ ZUZANY

Jednoznačně za to, že mě tato kniha láká, můžou recenze těch, které sleduji! Takže vyjmenovávat Vás nebudu - ale jistě TI, u kterých jsem zanechala komentář vědí. :-) Druhým bodem je opravdu povedená obálka. Opět se jedná o psychologický thriller, takže to vypadá na opravdu (u mě) zvláštní oříšek. Řekla bych, že si rozšiřuji své knižní obzory..


Anotace: Když bylo Tesse Cartwrightové šestnáct let, byla nalezena polomrtvá v Texasu uprostřed poházených kostí a o tom, jak se tam dostala, neměla ani ponětí. Novináři jí dali přezdívku "Rudbekie" podle žlutých lučních květin, které kvetly na místě tohoto „hrobu“. Tessino svědectví o této tragédii by mohlo poslat někoho na smrt...

Nyní, o téměř dvě desetiletí později, je Tessa umělkyně a svobodná matka. Je v šoku, když se v mrazivém únoru náhle objeví nedaleko od jejího okna do ložnice čerstvě osázený kousek půdy rudbekiemi, které kvetou jen v létě. Vyděsí se, že do vězení poslala nevinného muže a skutečný vrah je stále na svobodě. Tessa se obrací na právníky, kteří se snaží muže, který čeká na popravu, zprostit viny. Ale květiny nejsou dost odolné a forenzní vyšetřování dosud neidentifikovaných kosti postupuje příliš pomalu. Nevinný život visí na vlásku. Právníci apelují na Tessu, aby podstoupila hypnózu, získala ztracené vzpomínky a s pomocí automatických kreseb odhalit pravého pachatele.

Co nevědí, je, že křehká a ustrašená Tessa skrývá tajemství. Tessa se obává o bezpečí své dospívající dcery. Pokud je sériový vrah stále volný, mohl by jim oběma ublížit. Nemá jinou možnost, než se postavit svým démonům a nočním můrám a konečně zjistit, co se té noci skutečně stalo.

Šokující, intenzivní a naprosto originální psychologický thriller, který spojuje minulost se současností ve spalujícím příběhu mladé ženy, jejíž trýznivé vzpomínky zůstaly někde na louce plné květin.


Autor: Julia Heaberlin
Originál: Black-Eyed Susans
Nakladatel: Omega
Počet stran: 384
Překlad: Nováková Bohuslava
Rok vydání v ČR: 2016


  • TAM, KDE JI NAŠLI

Abych řekla pravdu, začíná mě pomalu děsit kolik knih ze žánru thrillerů, psycho-thrillerů a detektivek, mě za poslední dobu, co bloguji a sleduji další blogerky, zaujalo. A tato kniha (stejně jako ta předešlá) není výjimkou. Už na autorčinu prvotinu Případ Amelia - mám dlouhou dobu spadeno, ale zatím jsem ji nečetla. A přesto mě anotací zaujala i tato kniha.

Anotace: Na konci nebývale dlouhé zimy je v potoce poblíž slavného univerzitního kampusu v Ridgedale v New Jersey nalezeno tělo novorozence. Nikdo neví, kdo to dítě je, jak se do potoka dostalo či jak zemřelo. O hrozivém nálezu informuje zdejší obyvatele Molly Andersenová, píšící pro místní deník Ridgedale Reader, jež se sem přestěhovala teprve nedávno – a která se doposud úplně nevzpamatovala z traumatického potratu. Když se mladá novinářka pustí do vlastního pátrání, začínají navíc z minulosti malého městečka vystupovat děsivá temná tajemství…

Autor: Kimberly McCreightová
Originál: Where They Found Her
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 336
Překlad: Kordíková Jana
Rok vydání v ČR: 2016


  • JASNO LEPO PODSTÍN ZHYNA


Tak na této knize mě nekompromisně zaujal název! A hned na to anotace, která mimo jiné uvádí co název knihy obsahuje, a až pak o čem vlastně kniha je. Rozhodně to vypadá na zajímavé čtení. A od irského autora jsem (myslím) zatím nic nečetla. 


Anotace: Pozoruhodný titul úspěšné prvotiny mladé irské autorky je poetickou variantou názvů čtyř ročních období, která tvoří časový rámec příběhu přátelství dvou psanců – osamělého člověka a týraného psa. Sedmapadesátiletý podivín Ray žije sám v domě po svém otci v nejmenovaném městečku na pobřeží. Nikdy nechodil do školy, bojí se lidí, jeho jedinými společníky jsou knihy. Jednoho dne si v místním útulku pořídí zohaveného jednookého psa, rychle k němu přilne a poprvé v životě pocítí hluboké pouto k jiné živé bytosti…

Autor: Sara Baume
Originál: Spill Simmer Falter Wither
Nakladatel: Odeon
Počet stran: 264
Překlad: Kordíková Jana
Rok vydání v ČR: 2016

  • HRA O HOLČIČKU

Kniha mě oslovila obálkou a hlavně tím, že se po dlouhé době jedná o českého autora. Podle anotace to vypadá, že nepůjde o jednoduché čtení. Dějově kniha na mě působí, že by to mohl být skoro i příběh ze života. Tak jsem zvědavá o jaká překvapivá tajemství půjde. 

Anotace: Příběh Saši, bývalé novinářky, dnes profesorky na vysoké škole, a Roberta, německého lékaře se soukromou praxí, se odehrává střídavě v Čechách, Německu a Chorvatsku. Společnou láskou obou je Robertova dvanáctiletá dcera Kate, která žije se svou matkou v nové rodině. Silný a vášnivý vztah mezi Sašou a Robertem, jenž je i v jejich pozdním věku plný zvláštností a sexu, však nekončí happy endem. Časem vyplave napovrch překvapivé tajemství, jež nemile zasáhne všechny tři protagonisty. Dramatický rozchod krutě poznamená další život nejen Saši a Roberta, ale především malé Kate.

Autor: Soňa Štroblová
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 160
Rok vydání v ČR: 2016

  • MLUV 

Musím se opakovat?  Zde je to jednoduchý - vyhrává obálka! Naprostá dokonalost. Obličej schovaný do větví stromů. A pak podle anotace jsem usoudila, že bych si knihu velice ráda přečetla, neboť jsem dobu "školních let" taky neměla zrovna jednoduchou, ohledně přijímání do kolektivu a podobně. Proto jsem i po letech, kdy jsem plně v pracovním nasazení, na tento příběh zvědavá.

Anotace: 
Jsi si jistá, že tobě se to stát nemůže?
Melinda Sordino nastupuje do prvního ročníku na Merryweatherskou střední s cejchem na čele. Potom co zavolala na závěrečný školní večírek policii, se s ní skoro nikdo ze spolužáků nebaví. Už jen cesta do školy představuje pro Melindu obrovské sebezapření, následují však o nic méně trýznivé hodiny a hodiny se spolužáky, kteří ji ostentativně přehlížejí. Melinda se uzavírá do sebe a čím dál víc se izoluje od okolí. Málokdo by si všiml, že téměř nemluví, a už ani nikoho nezajímá, proč tehdy na policii zavolala... 
Jediným světlým bodem jsou pro Melindu hodiny výtvarné výchovy volnomyšlenkářského profesora Freemana. Jako ročníkový úkol si Melinda vybrala téma stromu. Nejdříve si s tím nevěděla rady, ale pak zjistila, že jen při malování se cítí znovu svobodná a nesvázaná trpkou vzpomínkou na závěrečný školní večírek. 

Autor: Laurie Halsová Andersonová
Originál: Speak
Nakladatel: Yoli
Počet stran: 200
Překlad: Somogyi Viola
Rok vydání v ČR: 2016

Znáte - četli jste některou z nich? Nebo vás některá oslovila? 
Za vaše komentáře děkuji.

Přeji krásné nedělní odpoledne
Vaše Mermaidka


Anotace knih a jejich fotky jsou použity z webu: Knižní klub.


Publikováno dne: neděle 29.ledna/2017 v 15:05

Komentáře

  1. Tak tomu říkám opravdu kvalitní a povedený výběr. Sirotek je velice silný a působivý příběh. Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit. Čas zapomnění si Svět mezi řádky chváli, takže mám jasno, že do něho určitě půjdu. Tam kde ji našli, mám trochu obavu. Docela hodně :D Ale až ji budeš číst, rozhodnu se dle recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím se zdá, že je to kvalitní příběh ten Sirotek, ačkoliv jsem teprve na sté stránce.

      Vymazat
  2. Skvělý výběr! Černooké Zuzany ti určitě doporučuju! :) A knížka, která mě hodně zaujala je Jasno lepo podstín zhyna. Vůbec jsem o ní neslyšela, ale píšu si ji na svůj seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se výběr líbí. Na Č.Zuzany se chystám - časem ;)
      A ta kniha od irské autorky mě také hodně láká.

      Vymazat
  3. To je asi poprvé co mě v jednom článku zaujaly všechny knihy. :) Černooké Zuzany už mám za sebou a už delší dobu se chystám na Syrotka č. 8. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší :)
      Sirotka dočítám a fakt super pokud nenastane nějaký zlom.
      Pak už mám pořízenou Hru o holčičku a pokukuju po tom Čas zapomnění :)

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí