COPATÁ MÁMA

Zdravím čtenáře mého blogu!


Rozhodla jsem se pro takovou nečekanou mini recenzi, s kterou jsem původně nepočítala. Berte to ode mě jako kompenzaci za to, že jsem se blogu patřičně nevěnovala. Zdá se, že z toho mám špatné svědomí...

zdroj


Knihou, pro tento článek je Copatá máma od Barbory Bečvářové
Možná, že jste o autorce slyšeli jako o "Nevyléčitelné optimistce", nebo o jejím blogu? .-)

Abych se přiznala, původně jsem měla v úmyslu tuto knihu jednoduše zařadit pouze do seznamu přečtených knih. Vůbec jsem neplánovala se tu o ní rozepisovat. :-) Ke všemu jsem po Copaté mámě sáhla daleko dříve, než jsem zamýšlela. Byla to spíš nouze a potřeba, se na chvíli uvolnit a přečíst si nějakou "oddechovku". Což rozhodně svůj účel splnilo. 

Kniha Copatá máma je inspirovaná životním příběhem samotné autorky, ačkoliv jména jsou pozměněna, vracíme se do doby maturitního ročníku a života tehdejší devatenáctileté Báry - v knize Lucie
"Seděli jsme na posteli. Fotka z ultrazvuku ležela mezi námi. A ticho bylo, vyjadřováno starým klišé, čím dál tíživější."                                                  str. 24
Název: Copatá máma
Autor: Barbora Bečvářová
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 264

Anotace: Lucii je devatenáct, má pár měsíců před maturitou a spoustu plánů do budoucna, když naprosto neplánovaně otěhotní. Po počáteční nejistotě se rozhodne dítě si nechat, i když vyrovnat se s tím, že z ní bude máma, není vůbec snadné. Lucie se mění z potřeštěné středoškolačky v dospělou ženu a zároveň musí vyřešit vztah k Tomášovi, své dlouholeté a donedávna platonické lásce, se kterým miminko čeká. Dokáže jejich čerstvé zamilování zvládnout takovou zkoušku? K tomu se ještě přidává Luciin komplikovaný vztah k rodičům a spousta starostí o budoucnost… Čtivý a svěže působící román byl částečně inspirován autorčinou zkušeností s neplánovaným těhotenstvím v posledním ročníku střední školy.

O autorceBarbora Bečvářová
- je nevyléčitelná optimistka a maminka tří jedinečných dětí, která dělá všechno proto, aby si mohla říkat spisovatelka. Vždycky milovala poslouchání a čtení příběhů a stejně tak se zamilovala do možnosti příběhy vyprávět. Trénuje na svých dětech, čtenářích svého blogu i svém muži, který bývá nedobrovolnou obětí jejích literárních pokusů.

Moje Zhodnocení: Příběh Lucie byl poutavý a čtivý. Měl spád. Během prvních stránek se dozvídáme onu zprávu, o dvou čárkách na těhotenském testu a prožíváme spolu s Lucií (nejen) prvotní strach, zda rozhodnutí si dítě nechat, bylo správné. Mateřství (mateřská dovolená) nebo vysoká škola?  Přišlo mi hezky zpracováno to, jak autorka podala skoro vždy optimistickou Lucii opředenou o pesimistické pavučinky vždy, když přišlo zaváhání.
"Sakra, Lucko. Přeci tě nemůžu denně ujišťovat, že se tě nechystám opustit a moje nechuť k ženění s tím nemá nic společnýho. Copak mi nemůžeš trochu věřit?"                                 str.96
Ale kdo by se Lucii divil, že tápe a váhá? V devatenácti letech, když její vidina života po maturitě byla ve výletu do Itálie a výběrem vysoké školy? Ale ona se rozhodla pro "Skřítka", jak pracovně nazve svého neplánovaného potomka. Dějová linie nás provází celým Lucčiným těhotenstvím, až do porodu. A nejen pouze tímto. 
"Promiň, Skřítku. Moc se omlouvám, že jsem tak dlouho pochybovala. Že jsem z tebe neměla radost a pořád se litovala. Slibuju, že se budu snažit být dobrou maminkou. Mám tě moc ráda, broučku."                                                     str.83
Na Copaté mámě, se mi také hodně líbila povedená obálka, kterou ilustrovala Lela Geislerová. Právě díky obálce mi kniha padla do oka. :-)

Za mě ráda doporučím. Bylo to velice milé a příjemné čtení, přestože kniha spadá do kategorie YA. Nemyslím si však, že by byla kniha určena jen mladistvým nebo "mladým maminkám". Určitě si najde zastání i u starších. (Domnívám se, že třeba mojí mamce, by se taková to odpočinková četba líbila). 

Hodnocení: 3/5

Znáte - četli jste výše zmíněnou knížku? Pokud ano - líbila se vám či nikoliv? Budu ráda za vaše komentáře. 

Krásný den přeje
Vaše Mermaidka


Publikováno dne: 7.března/2017 v 20:20

Komentáře

  1. Tá kniha vyzerá tak milo a aj príbeh. Mňa taktiež ihneď upútala obálka a myslím, že ak by som si chcela oddýchnuť, tak po knihe siahnem i ja :) Pekná recenzia a veľmi sa mi páči aj tvoj blog♥ Som rada, že som sa tu akousi šťastnou náhodou ocitla :D
    P.S.: Inak máš prekrásne mačičky♥^.^♥ Úplne sa nad nimi rozplývam :)) My máme taktiež dvoch mačacích huncútov a bez nich by sme už ani nevedeli predstaviť život...a ešte aj bez môjho hafana :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mony - Vítám Tě tu a děkuji za moc milá slova k recenzi i za pochvalu blogu a mým kočičáků - moc mě to potěšilo :-) Těší mě, že se ti tu líbí, a budu ráda, když zavítáš na blog častěji :-)
      Přeji krásný zbytek dne. Monika

      Vymazat
    2. Určite zavítam, pretože keď ma nejaký bloger zaujme, tak sa ma už jednoducho nezbaví :D A mačičky máš skutočne nádherné, musela som sa vyjadriť aj k nim a sama viem, aké je úžasné mať týchto zvieracích priateľov♥ Aj ty sa maj krásne :)

      Vymazat
  2. Děkuji za recenzi :-) Kniha mě zaujala a určitě se po ní poohlédnu. U té poslední citace i až slza ukápla :-) Není to tak dávno, co jsem měla mého chlapečka v bříšku a tak jsem pořád nějak naměkko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se recenze líbí a že díky ní zaujala i kniha. Věřím, že pokud se do knihy pustíš, tak že slza neukápne pouze u této citace :)

      Vymazat
  3. Necetla jsem a ani jsem to nemela v planu, ale vcera jsem byla na oslave Yoli narozenin, kam me pozvali a docela se i ty knizce mluvilo, tak mozna zmenim nazor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej na mém blogu :-)
      To mohl být velice zajímavý a pěkný večer. Nerada bych knížku vnucovala, takže uvidíš. Mě se opravdu líbil "volný a oddechový" styl a příběh.

      Vymazat
  4. O knížce jsem moc neuvažovala a vlastně ani nečetla anotaci. Ale možná se po ní přece jen podívám. Vypadá jako dobrá oddechovka a těch není nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s tebou Ivet souhlasím, oddechovek rozhodně nikdy není dost a tahle rozhodně přišla vhod! :-) Pokud se do ní pustíš, budu se těšit na tvoji recenzi :)
      Hezký večer.

      Vymazat
  5. Knihu neznám, nebo tedy slyšela jsem o ni, ale chválu a recenzi jako máš ty jsem ještě nečetla. Je vidět, že se ti kniha líbí a to je dobře.Děkuji za doporučení :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na knize nenašla nic negativního - ani větičku :)
      Krásný večer, Katy.

      Vymazat
  6. O knížce jsem slyšela, ale nečtla ji :) A když se mi dostane do rukou, ráda si ji přečtu :) Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro,děkuji Ti za milá slova - jsem ráda, že se recenze líbí. Pokud budeš mít příležitost si knihu přečíst, tak se budu těšit na tvé hodnocení.
      P.S. Budu ji posílat dál (pokud si ji předtím nebude chtít přečíst mamka).

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí