PŘIBYLO MI - ZA ÚNOR

Hezký den, moji milí čtenáři! 

Se začátkem nového měsíce se podíváme, co mi v minulé měsíci přibylo za knihy. 
Na rozdíl od jediného lednového přírůstku se vám za únor mám s čím pochlubit! :)

Sice nejde o kdoví jakou kopu knih, ale čtyři kousky jsou pořád lepší, než jeden! Což vypovídá o tom, že jsem se moc dlouho svého tvrzení o "stopstavu" nedržela. Ale znáte to... Když už jednou vkročíte do knihkupectví, nejde se udržet. Nutně jsem potřebovala koupit nějakou knihu z Knižního klubu a vůbec se mi nechtělo klikat. Tudíž jedno odpoledne po práci mé kroky vedly do jednoho z pražských Neoluxorů
Zde jsem pořídila tři knižní kousky

Na tu první mě nalákala nejen zajímavá anotace a pěkná obálka, ale také recenze od Marcelky (Zaostřeno na knihy). U druhé jsem šla po úžasně zbarvené obálce. Pokud se náhodou ke knize nedostanu, mám v plánu ji v létě darovat. Po třetí knize pokukuji od doby, co vyšla. Mou pozornost k ní přitahovala její pastelová obálka a když teď byla na stojanu za 99,- pro členy klubu, neváhala jsem.

KONEC LÉTA - Anders de la Motte 



Anotace: Strhující krimidrama z pera oceňovaného švédského bestselleristy Anderse de la Motte. Za soumraku na konci léta roku 1983 prolezl pětiletý Billy Nilsson dírou v plotě ze zahrady do kukuřičného pole – a nevrátil se domů. V poli našli jen jednu jeho botu. Příbuzní, policie i sousedé po něm několik dní marně pátrali. Příběh ze zapadlé jihošvédské vesnice obletěl celou zemi, zdevastoval rodinu Nilssonových a po čase se na něj zapomnělo. A pak, dvacet let poté, potká Billyho starší sestra Veronica na skupinové terapii ve Stockholmu mladíka, který začne vyprávět o svém zmizelém kamarádovi. O tom, jak si s ním hrál v zahradě. O skrýších, které důvěrně znala i Veronica… a které měly zůstat neodhaleny. Stejně jako pravda o tom, co se stalo onoho horkého večera.

KŘÍDLA VE VĚTRU - Sue Monk Kidd 



Anotace: Inspirativní příběh o ženě, která se rozhodla změnit svět Sarah Grimkéová, dívka z významné rodiny žijící na americkém Jihu v Charlestonu, se od svých vrstevnic liší nenasytným intelektem a buřičskými názory. Již od útlého věku tuší, že je předurčena pro něco velkého, ale brání jí v tom konvence omezující ženy na začátku devatenáctého století. Na své jedenácté narozeniny v roce 1803 dostane od rodičů darem malou černošku Hetty. Sarah se otroctví protiví, Hetty odmítá a nejraději by jí darovala svobodu. Něco takového bylo ovšem v tehdejší době naprosto nemyslitelné. Vlastnit otroky a chovat se k nim tak, jako by to byly pouhé předměty, kterým lze beztrestně ubližovat a mučit je, patřilo k běžnému způsobu života stanoveného zákony. Přesvědčuje ji o tom i otec, u kterého marně hledá pochopení pro svůj životní sen – stát se právničkou jako on. Osudy Hetty a Sarah se přesto spojí a čtenář může sledovat třicet pět let jejich společného života naplněného touhou po svobodě a spravedlnosti. Zničené naděje, zradu, pochybnosti o sobě samé, neopětovanou lásku, osamělost a společenské vyhoštění – to všechno musí Sarah přetrpět, dokud si nenajde místo po boku své nebojácné nejmladší sestry Angeliny, stejně neohrožené bojovnice za ženská práva a zrušení otroctví. Sue Monk Kidd se při psaní románu Křídla ve větru inspirovala skutečnou postavou Sarah Grimkéové a její sestry Angeliny Weldové a prostřednictvím jejich výjimečného osudu mistrovsky vykreslila jedno z nejbolestnějších období amerických dějin.

SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST - Gilles Legardinier



Anotace: Středoškolská léta nás formují pro celý život: v dobrém, ve zlém, ve všem. Pokud bychom chtěli najít ukázkový příklad šťastné holky, našli bychom ho v Camille. Studuje poslední ročník gymnázia na malém městě, je obklopena partou nerozlučných kamarádů, se kterými se zná už od školky, a jako všichni lidé jejího věku si klade spoustu otázek o životě, lásce a přátelství. S blížící se maturitou se dny začínají plnit starostmi s učením, profesory a rodiči. Camille ale brzy přijde na to, že skutečné problémy vypadají docela jinak: nedlouho před maturitou zjistí, že její nejlepší kamarádka Lea trpí nevyléčitelnou nemocí. Je to šok. Co teď? Přijmout krutou pravdu, anebo se držet naděje na zázrak? I přes tíhu situace a vlastní strach se Camille a ostatní spolužáci snaží být Lee oporou, tráví s ní čas a především dělají všechno pro to, aby byla Lea šťastná a spokojená. Před krutou diagnózou se ale jen tak utéct nedá a nikdo vlastně neví, kolik času Lee zbývá. A tak je nutné nepromarnit ani minutu, užívat života a vytvářet sin a Leu jen ty nejlepší vzpomínky...


V úvodu jsem psala, že mi ale za únor přibyly čtyři knihy. Tu poslední jsem ulovila v Levných knihách a opravdu nebylo vůbec jednoduché se přemoci a odejít pouze s  jednou knihou. Bohužel si nemohu vybavit u koho na blogu jsem na tohle nové a nádherné vydání této klasiky narazila, každopádně jsem si řekla, že ačkoliv jsem knihu před lety četla, neuškodí, když si ji "opráším", a tak jsem si ji pořídila, a ještě se mi hodí rovnou do dvou různých témat ve čtenářské výzvě.
(Bod 12. - Kniha s válečnou tématikou, a nebo bod 13. - kniha vydaná před rokem 1950. Chápu tohle téma, že to má být kniha, jejíž originál vyšel před daným rokem, a ne že musím číst přímo výtisk vydaný před r. 1950. A Petr a Lucie vyšel prvně 1920 a u nás první překlad 1936).

PETR A LUCIE - Romain Rolland 



Anotace: Petr potká Lucii úplně náhodou. Během bombardování Paříže v lednu 1918 oba před náletem utečou na stanici podzemní dráhy. Někdy i nenápadný pohled a dotyk v bezejmenném davu mohou být začátkem velké lásky, která dokáže rozkvést i uprostřed nejšílenějšího válečného běsnění.

Tak co říkáte? Vybrala jsem si pěkné knihy? Četli jste některé z nich? Nebo jsem měla sáhnout po jiných? Napište mi do komentářích pod článkem.


Přeji příjemný večer,
Vaše Mermaidka


Publikováno dne: úterý 6.března/2018 v 16:30

Komentáře

  1. Super přírůstky :-) Konci léta jsem taky neodolala, ale pořád mi zde leží, netknutý, chudák :-D Snad se brzy konečně dokopu i k vlastním knihám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na sebe zvědavá, kdy ho otevřu... Snad brzy :)

      Vymazat
    2. No holky, nezahálejte a Konec léta si přečtětě :-D Ale chápu, já se pořád chystám na ty Ledové sestry, v únoru jsem místo nich přečetla Ženu v okně, ale recenzi stále ještě nemám hotovou.Teď mě drtí termíny z knihovny :D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Opravdu? No je to možné, vím jistě, že se tahle knížečka objevila na více blozích, tak fakt nevím, kde jsme ji zahlédla prvně. Každopádně se do ní co nevidět pustím .)
      Děkuji, také se měj hezky.

      Vymazat
    2. Já Ti chtěla odpovědět, a místo toho jsem ten komentář zbrklostí smazala. Nevadí. Užij si čtení! :)

      Vymazat
  3. Pěkné přírůstky :-) Křídla ve větru znám jen podle obálky a Srdeční záležitost neznám vůbec. Tak ať se líbí.
    Vydání Petra a Lucie je opravdu krásné, knížku jsem četla kdysi na střední, už si ji ale moc nepamatuji, takže by bylo fajn si toto vydání také pořídit a někdy si ji přečíst znovu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marcelko,
      Petra a Lucii zahrnu do čtenářské výzvy, takže to rozhodně nebyla marná koupě, a jak píšeš také si již od doby střední celou knihu nepamatuju, tak to bude "osvěžění".

      Vymazat
  4. pekne knizky :-) Konec leta me taky laka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jsem zvědavá, jak mne Konec léta zaujme.

      Vymazat
  5. Pěkné kousky ti přibyly, ať se dobře čtou :) Na Křídla ve větru a Srdeční záležitost mám taky docela zálusk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě u obou knih zaujaly pěkné obálky, tak snad i příběhem budou stát za to :)

      Vymazat
  6. Ani jednu jsem nečetla, tedy vlastně četla! Petra a Lucii, což mě přivádí k myšlence, že jsem v LK už sakra dlouhou dobu nebyla. V poslední době odtamtud vídám téměř všude rádoby "Ikea katalog" :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkné nové přírůstky :) Četla jsem jen Petra a Lucii a zrovna tohle vydání s tou pěknou oblkou se mi líbí :) I kniha byla povedená, k maturitě skvělá volba :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Také jsem ji četla v době maturity ... Tak si dám po letech opáčko :)

      Vymazat

Okomentovat

Moc děkuji za váš komentář a čas strávený u článku. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

PŘESUN BLOGU!!

NOVÉ KOUSKY Č.12

ČERVENEC - 7. Ohlédnutí